Beni tanıyan herkes gökyüzüne büyük merakım olduğunu, yıl boyu gök olaylarını takip edip gözlemlediğimi ve fotoğraflamaya çalıştığımı bilir. Hatta bu köşede yazı yazma alışkanlığım da 2023 senesinde yine gökyüzü ile ilgili bir haber ile birlikte başlamıştı. O günden bugüne ise gökyüzüne bakma alışkanlığımda herhangi bir değişiklik olmadı. Ben gökyüzüne bakmanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Mevlâna Celaleddin Rumi “alçak gönüllülük ve tevazuda toprak gibi ol” öğüdünde bulunuyor ancak benim öğüdüm farklı. “Tevazu ve alçak gönüllüğe talip olan gökyüzüne baksın”. Evet çünkü gökyüzünün, yıldızların, samanyolunun, gezegenlerin, diğer galaksilerin ihtişamını ve esrarlı dünyasını gözlemlediğinizde, zerre içinde zerre olduğunuzu anlıyorsunuz. O mistik dünyaya bir kez giriş yapmaya görün, sabah kalktığınızda eliniz masanızın üzerinde duran gök olayları günlüğüne ya da yıllığına uzanıyor. Acaba gökyüzünde bugün neler oluyor? Ayın evresi bugün nasıl? Bu benim için böyle ancak şu bir gerçek ki çok fazla şeye çok az zaman ayırmak zorunda kaldığımız hayatlar yaşıyoruz. Bu sebeple olsa gerek ki pek çoğumuzun gökyüzünden haberi dahi yok. Eminim pek çok kişi çıplak gözle Samanyolu Galaksisinin ihtişamlı kemerini dahi görmemiştir. Aslında şehir ışıklarının gökyüzüne olan ilginin azlığıyla ilgili bir bağlantısı var. Bu bağlantının sebebine ışık kirliliği diyoruz. Yoğun şehir ışıkları gökyüzünün parlamasına neden olduğu için tüm ihtişamı arkasına gizliyor. Bu da asıl gökyüzünden bihaber olmamıza neden oluyor. Bir amatör gökyüzü gözlemcisi olarak hayallerimden birisidir, ayın görünmediği bir gün 30 saniyeliğine dünya üzerindeki tüm ışıkların aynı anda kapatılması… Kulağa pek hoş gelmese de göze muhteşem geleceğinden eminim. 
Sevgili okur bugün bu yazıyı kaleme almamın önemli bir sebebi var. Çünkü bugün göğe bakmak için güzel bir gün. Bugün güneş etrafındaki turunu 415 yılda tamamlayan ve 1861 yılında keşfedilen C/1861 G1 Thatcher Kuyruklu Yıldızı’nın artıkları olan meteorların zirve yaptığı gündür. Lyrid (Çalgı) meteor yağmuru olarak bilinen bu görsel ve göksel meteor yağmuruna dair 2700 yıllık kayıtların olduğu ifade edilmektir. Lyrid meteor yağmuru 14-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşmekle birlikte 21-22 Nisan tarihlerinde etkinlik zirveye ulaşmaktadır. Meteor sayısının zirveye ulaştığı tarihte yani bugün saat 21:00’den sonra saatte 18 meteor izlenebilecektir. İyi bir meteor yağmuru gözlemi için öncelikle şehirden uzakta, ışık kirliliğinin olmadığı alanları belirlemek gerekir. Gökyüzünün karanlık dokusunu görebilmek berrak bir gözlem için ön şarttır. Lyrid meteor yağmurunun saçılma noktası Lyra Takımyıldızı ile Herkül Takımyıldızı arasıdır. Bu takımyıldızların Yozgat konumundan ufkun üzerine çıkması 21:00’dan sonra gerçekleşeceği için gözlem bu saatten sonra geç saatlere kadar yapılabilir. Bu takımyıldızları ufka kuzey-doğu yönünden çıkacak olup geç saatlere doğru doğu yönüne kayacaktır. 
Gözlem yaparken bu yönleri hedeflemek meteor izleme olasılığınızı artıracaktır. Ayın gökyüzünde görünür olması diğer yıldızların izlenmesini zorlaştıran bir faktördür. Bu gece ay gece yarısından çok sonra ufkun üzerine çıkacağı için meteor yağmurunu gözlemlemek açısından olumsuz durum meydana getirmeyecektir. Tek dileğimiz havanın bulutsuz ve açık olmasıdır. 
Eğer bu gece hava açık olursa, kendinizi şehirden uzak bir yere atabilmişseniz, yanınızda çayınız, altınızda kamp sandalyeniz, üzerinizde battaniyeniz varsa bugünün talihlisi sizsiniz. 
Geriye sadece eşsiz gökyüzü manzarasının tadını çıkarmak kalıyor. İyi seyirler. Ben ve arkadaşlarım bu ihtişamlı şöleni saat 23:00’dan sonra 39.993364N, 34.692872E koordinatlı konumdan izleyeceğiz. Gelmek, görmek, öğrenmek isteyen dostlarımızı da çayımızla bekliyor olacağız.
                                               Sağlıcakla kalın…