Selam sevgili okur.
Bilenleriniz vardır Let’s Do It’i …
Ülkemizde 2018 yılından bu yana her yıl eylül ayının 3ncü cumartesi günü Dünya Temizlik Günü başlığıyla atık yönetimi ve çevre kirliliği farkındalığı için çeşitli etkinliklere imza atan Çevre İstasyonu, Genç Eko Akademi, KampüSıfır, SanAtık gibi proje ve programların da yürütücüsü olan dünyanın en büyük sivil çevre hareketi Let’s Do It’ i yani Haydi Yapalım Derneğini konuşalım bu hafta. Hazır eylül ayında iken değinmek istedim bu oluşuma. Belki ilk kez duyanlarınız, 2024 etkinliklerine katılmak isteyenleriniz olacaktır.
“Let’s Do It!” hareketi, çevre bilincini küresel bir boyuta taşıyan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanı harekete geçiren bir sivil toplum inisiyatifidir.2008 yılında Estonya’da başlayan bu hareket, sadece bir günde ülkenin büyük bir kısmındaki yasadışı çöpleri temizlemeyi başarmış ve dünya genelinde çevre gönüllülerini bir araya getirerek çevre kirliliği ve etkilerine karşı farkındalık oluşturmayı hedeflemiştir. Estonya’da ulaşılan bu başarı, küresel bir harekete dönüşmüş, birçok ülkede milyonlarca gönüllüyü harekete geçiren büyük bir dayanışma örneği haline gelmiştir.
“Let’s Do It!” hareketinin çıkış noktası basit ancak etkili bir mesaj taşır: Hep birlikte harekete geçerek çevremizi temizleyebiliriz! Bu hareket, bireylerin küçük çabalarının bir araya gelerek büyük değişimlere yol açabileceğini göstermektedir. İlk kez Estonya’da organize edilen etkinlikte 50.000 gönüllü, sadece 5 saat içinde yaklaşık 10.000 ton atığı temizledi. 2011 yılında tüm dünyaya ilham olmak ve bu hareketi yaymak için büyük bir adım atılarak Let’s Do It adlı resmi bir vakıf kuruldu. Ve elbette dünyanın birçok yerinde benzer hareketlerin ortaya çıkması için ilham kaynağı oldu.
Günümüz itibarıyla 180'den fazla ülkede milyonlarca insan World Cleanup Day başlığıyla “Let’s Do It!” etkinliklerine katılarak çevreyi temizlemeye, doğayı korumaya yönelik çalışmalara katkıda bulunuyor. Sadece bir çevre temizliği kampanyası değil, aynı zamanda bireylerin çevreye olan bakış açısını değiştiren bir farkındalık hareketi olarak da değerlendirilen bu hareketin temel amacı, insanlara sorumluluklarını hatırlatarak doğanın sürdürülebilirliği konusunda bilinçlenmelerini sağlamak.
Sürdürülebilir yaşam pratiklerini teşvik etmeye ve uzun vadede çevre kirliliği sorununu kökünden çözmeye yönelik bir vizyona sahip olan hareketin bir diğer misyonu da yasadışı çöp dökme alanlarının belirlenmesi ve bu alanların temizlenmesi için hükümetleri, yerel yönetimleri ve şirketleri bu konuda iş birliği içerisinde olmaya teşvik etmek. Gelişen teknolojiyi kullanarak, hareket gönüllüleri akıllı telefonlar aracılığıyla yasadışı çöp döküm alanlarını haritalandırıyor ve yerel yetkililerle paylaşıyor. Bu yöntemle yalnızca çevre temizliği açısından değil, aynı zamanda kirliliğinin kaynağına inerek kirliliği önleyici adımlar atılması konusunda da önemli bir fark yaratıyor. Topluluklar arasında güçlü bir bağ kurarak, birlikte hareket etmenin gücünü ortaya çıkarıyor.
Sadece bir günlük bir etkinlik olarak görünse de, bu tür çevre temizliği faaliyetleri toplumda büyük bir dayanışma duygusu yaratıyor. Aileler, arkadaş grupları, sivil toplum kuruluşları ve şirketler bu etkinliklere katılarak hem çevreye olan sorumluluklarını yerine getiriyor hem de sürdürülebilir yaklaşımla toplumsal bilinci pekiştiriyorlar.
Bu hareket, sadece fiziksel bir temizlik etkinliği değil, aynı zamanda çevre kirliliği konusuna yönelik uzun vadeli bir çözüm üretme arayışı olarak da değerlendirilebilir. İnsanlar, sadece çevreyi temizlemekle kalmayıp, doğayı koruma ve sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluk üstlenme bilincine sahip oluyorlar. Küresel çapta yürütülen bu etkinlikler, özellikle genç nesiller için çevre bilincinin artırılmasına yönelik önemli bir adım.
Sonuç olarak, sevgili okur “Let’s Do It!” hareketi, dünya genelinde çevre kirliliği sorununa karşı atılan en büyük adımlardan biridir. Bu hareket, çevre temizliğinin ötesinde bir felsefeyi temsil ediyor: Birlikte hareket ederek dünya üzerinde pozitif bir değişim yaratabilir, kendi yaşam alanlarımızı, parklarımızı, sokaklarımızı ve ormanlarımızı temiz tutarak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğunu üstlenebiliriz.
Bu yıl 20-21 Eylül’de yapılacak olan Dünya Temizlik Günü etkinlikleri için hareketin web sitesi üzerinden yaşadığın şehirdeki etkinlik bilgilerine, bölge temizlik noktalarına ve il temsilcisine ulaşarak sen de harekete katılabilirsin.
Yani özetle sevgili okur
Yaşanabilir bir çevre için 20-21 Eylül’de
Haydi Yapalım !
Eylül Geldi! O Zaman Haydi Yapalım !
NURDAN TAŞARSU
Yorumlar