Merhabalar sevgili okur.
Kurallar, disiplin vs. sıkıcı gelir bazen… Aslında kurallara uymaktan keyif almayız, yüksünürüz. Bir düzene teşvik eden kuralları biz dayatma gibi algılarız. Pek tabi güvenle yaşamamıza  olanak sağladığını da biliriz. Sözü uzatarak varmaya çalıştığım konu “çevre”.
Yürürken ya da trafikte ya da oturduğumuz yerden, havada belki pek mümkün olmasa da, karada, suda kendimizden uzaklaştırmak istediğimiz atıklarımızı doğaya gelişigüzel bırakıp doğal dengeyi bozarak kirliliğe belki dönüşü olmayacak sorunlara yol açıyoruz, farkında olmadan…
Temizlik denince aklımıza ne gelir; ev temizliği, e çalışıyorsak çalışma ortamımızın mesela ofisteysek masamızın düzeni tertibi, biraz daha geniş düşünelim yaşam alanımızdan dışarı çıktığımızda adım attığımız sokakların temizliği …
Bunlar tabi görünen bilinen kısmı...
Bir de herkesçe çok bilinmeyen ama zaman zaman oluşmasına sebep olduğumuz atık türleri var.
Bu türlerden biri muhtevası gereği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde tehlikeli atık kategorisinde yer alan tıbbi atıklardır. Basit haliyle; sağlık kuruluşlarına gittiğimizde aldığımız tıbbi müdahale esnasında oluşan enfeksiyona sebep olacak atıklardır. Bu atıkların bertarafı  gerekli bazı özel işlemlere tabi tutularak gerçekleştirilir. 
25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ek-1 listesinde yer alan tıbbi müdahale gerçekleşen (hastaneler, özel muayenehaneler, diş tedavi merkezleri, veteriner hekim klinikleri, hayvan hastaneleri, akupunktur, hacamat merkezleri vb.) noktalarda oluşan enfeksiyöz, kesici delici ve patolojik olarak kategorize edilen tıbbi atıklar bu iş için özel eğitim almış ve turuncu renkli özel giysi ve ekipman kullanan ekiplerce lisanslı araçlara yüklenir ve tıbbi atık sterilizasyon tesisine taşınır. 
Tesise gelen tıbbi atıklar yine özel eğitimli personeller tarafından lisanslı sterilizasyon cihazında parçalanarak 138-140 °C sıcaklığa maruz bırakılarak zararsız hale getirilerek düzenli depolama alanına taşınarak bertaraf işlemi gerçekleştirilir.
Bu tesisler belediyeler ya da belediyelerin ihale usulü yetkili kıldığı firmalar tarafından işletilir.
7 yıllık meslek hayatıma adım attığım gün itibariyle yakından ilgilendiğim tıbbi atıklar hayatımızda olan ama üretirken belki hiç bu kadar teferruatlı işlemlerden geçtiğinin farkında olmadığımız atıklardandır.
Öyle ki tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgını sürecinde neredeyse tüm sektörler kapanma ya da evden çalışma gibi tedbirler içerisinde iken sağlık sektörü çalışıyor olduğu için biz tıbbi atık sterilizasyon tesis çalışanları da halkımızın sağlığı için aktif bir şekilde çalışmalarımıza pandemi atıklarının da bertarafını sağlamak için devam ediyorduk. 
Tabi dile kolay şu an anlatırken...
Tesise atık etiketinde “pandemi kliniği” yazan ilk atıklar gelmeye başladığında ki gerilimi hatırlıyorumda…
Düşünsenize şehirde pandemi atıklarını toplayıp hepsini bir araya getiren ve bertarafını sağlayan bir ekipten bahsediyorum...
Sizler nezdinde pandemi sürecinin belki hiç bilinmeyen ama çok kıymetli kahramanlarına sadece o süreçte değil her an bizlere daha sağlıklı bir çevre sunmak için mesai harcayan turuncu pelerinli kanatsız meleklere başta kendi mesai arkadaşlarım olmak üzere tüm tıbbı atık sterilizasyon tesisi emekçilerine teşekkür ediyorum.
Haftaya tekrar görüşmek üzere,